Juliana Wetmore – dívka bez tváře

Autor: Zuzana Nováková

Nedávno jsem zahlédla na internetu článek o Julianě Wetmore, dívence s nejtěžší formou TCS. Její příběh sleduji od jejího narození, ale v posledních pár letech jsem nenarazila na žádné nové informace o ní nebo o její rodině. Proto mě nesmírně potěšil článek, který vyšel na stránkách www.usatoday.com 30.června 2015. Samotný příběh je zřejmě staršího data, protože se v něm hovoří o jedenáctileté Julianě, ale v době uveřejnění článku je jí už dvanáct let (narodila se v březnu 2003). Každopádně, co je u ní nového?

Juliana chodí do školy jako každá dívka jejího věku. Má sice problémy s komunikací, ale pomáhá si znakovým jazykem. Její rodiče věří, že se její řeč zlepší, až jednoho dne sundá tracheotomickou trubici. Juliana se dosud podrobila asi 45 plastickým operacím a jak sama říká, už žádné jiné nechce. Snad jen poslední, kdy jí lékaři srovnají tváře do normálních velikostí.

Největší novinkou pro mě bylo, že Juliana má sestru. Tedy lépe řečeno druhou sestru – Juliana má starší sestru Kendru, o které jsem věděla už dříve. V tomto článku jsem se ale dočetla, že Juliana (nebo její matka, těžko říct, na to moje chabá angličtina nestačí) jednoho dne zadala do googlu „treacher collins adopce“ a našla fotografii malé holčičky z Ukrajiny, která má TCS ( o mnohem lehčí formu, než má Juliana). Nevím, co je k tomu vedlo, avšak rozhodli se malou Danicu adoptovat. Proces osvojení trval dva roky, zřejmě i proto, že Danica se z Ukrajiny za Wetmorovými stěhovala až na Floridu v USA. Ale vyplatilo se. Juliana a Danica se staly nerozlučnými kamarádkami, hrají si spolu, učí se spolu a hlavně mohou spolu vyrůstat. Z vlastní zkušenosti vím, že když máte vedle sebe někoho s podobným osudem, všechno se zvládá snadněji.