NEEDo TALKs – podcast: (Ne)obyčejná holka

NEEDo TALKs jsou podcastové rozhovory o vážných tématech, podávaných s lehkostí, bez zbytečné lítosti a na rovinu. Sdílíme neobyčejné příběhy obyčejných lidí. Protože je důležité mluvit, inspirovat a vědět, že „v tom“ nejsme sami. Otvíráme témata, kterým se většinová společnost často vyhýbá. Jak vypadá život s handicapem?

(Ne) obyčejná holka – Eliška Staňková
Beátka patří mezi 200 lidí v České a Slovenské republice, kterým byl diagnostikován vzácný Treacher Collins syndrom (TCS). Její máma Eliška Staňková mluví v rozhovoru o zdravotních komplikacích a přidružených problémech, ale také o budování zdravé sebedůvěry, reakcích okolí a plánech do života.

Elišce se díky neziskovému spolku Be TCS podařilo hodně. I my jsme se o ní dozvěděli z médií, a tak i u nás zafungovala osvěta o tomto vzácném syndromu. Její Beatku jsme si spojili s filmem (Ne)obyčejný kluk. Je to příběh desetiletého kluka s TC syndromem a poukazuje na inkluzi, zařazení dítěte do kolektivu, ukazuje jeho pocity a také vnímání okolí. Rodina chlapce mu vytváří bezpečné prostředí a ochranu, která ale nepřesahuje až do školy. Film by měli vidět také rodiče zdravých dětí, aby byli schopni svým potomkům vysvětlit rozdílnost a dopady jejich jednání. Nejde o soucit, ale ohleduplnost a přijetí jinakosti.

Celý podcast si můžete poslechnout  zde: (Ne)obyčejná holka (Eliška Staňková) 

Zdroj: www.needo.cz