Poslech nejen hudby s bezdrátovými sluchátky Aftershokz

Při cestování, sportování nebo i doma nemáme moc možností, jak poslouchat hudbu, audioknihy nebo filmy, abychom nerušili své okolí. Sluchátka do uší mít nemůžeme a klasická velká sluchátka také ne, protože BAHA píská při jakémkoliv těsném kontaktu.

Jedním z řešením je speciální kabel, tzv. audio adaptér, který je vhodný pro starší typy BAHA (Divino).  Do BAHA připojíte jeden konec a druhý konec do mobilu, tabletu, nebo notebooku. Nevýhodami jsou cena (cca 5-6 000 Kč) a častá poruchovost tohoto kabelu (láme se). 

Proto jsem hledala nové možnosti. Už delší dobu jsem věděla o bezdrátových sluchátek přes bluetooth pro sportovce, aby slyšeli jak svoji hudbu tak i vnější okolí. Sluchátka fungují na základě přenosu zvuku přes lícní kosti. Prakticky to simuluje naše bývalá kapesní sluchadla.

Výhodou těchto sluchátek, že můžete mít jak BAHA sluchadlo tak vedle i tato bezdrátová sluchátka. Můžete mít puštěnou BAHA, ale pro lepší poslech je dobré si BAHA přepnout na druhou pozici, nebo třeba v autobuse, vlacích či jiných hromadných dopravních prostředcích BAHA zcela vypnout.  Záleží na vás, jak moc chcete nebo potřebujete slyšet i okolí :).

Jsou lehká, skladná. Nikde netlačí, a jsou vhodná i při chůzi, běhání nebo jízdě na kole.  Vydrží cca 6 hodin v plném provozu. Nabíjí před nabíjecí kabel. Sluchátka můžete spárovat s jakýmkoliv zařízením přes bluetooth.  

Cena se pohybuje mezi 2 až 4 000 Kč, podle typu. Já osobně mám AfterShokz Trekz Titanium, které stojí okolo 2 500 Kč. V současné době se dají tahle sluchátka koupit na běžných e-shopech s elektronikou. 

Takhle sluchátka svými vlastnostmi předčila má očekávání. Tahám je všude, do MHD, do vlaku, na kolo, na brusle. Už bych neměnila. Uvidíme, co ukáže čas, neboť sluchadla BAHA od firmy Cochlear jako taková za posledních 9 let pokročila mílovými kroky. Vedle Cochlearu teď nasadila firma MeDel svoje vlastní sluchadla, která jsou také na kostní vedení, ale mají vymazlenější systém přijímaní zvuků a následného poslechu, ale o tam zase někdy příště :).