BAHA – příručka pro budoucí uživatele sluchadla

VAŠE OSOBNÍ SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM BAHA
Pokud trpíte nedoslýchavostí, je důležité najít řešení, které bude přesně odpovídat Vašim potřebám. A pro některé stavy – jako je převodní nedoslýchavost, kombinovaná nedoslýchavost a jednostranná percepční (senzoineurální) hluchota – může být nejlepším řešením systém Baha®. Tato příručka vysvětluje principy této jedinečné technologie a postupy související s její aplikací a používáním.


ČÍM JE SYSTÉM BAHA JEDINEČNÝ?

Přirozeně slyšíme dvěma způsoby:
1. Vedením vzduchem
2. Vedením kostí

Sluchadla pro vedení vzduchem spoléhají na vzduch, který vede zvuk z vnějšího ucha zvukovodem do středního ucha a pak dál do vnitřního ucha. Pokud je vnější nebo střední ucho zablokováno nebo poškozeno, zvuk se nemůže dostat do cílového místa. V takovém případě je nejefektivnějším řešením zvuk zcela vést kostí pomocí systému Baha.

Zvukový procesor Baha zachycuje zvuky ve Vašem okolí a soustředí je do titanového implantátu. Přirozená schopnost Vašeho těla vést zvuk lebeční kostí pak napomáhá nasměrovat vibrace do vnitřního ucha.

Pokud na jedno ucho vůbec neslyšíte, systém Baha pošle zvukové signály prostřednictvím vedení kostí z neslyšící strany do normálně slyšícího hlemýždě na druhé straně. Tímto způsobem znovu získáte povědomí o zvucích všude okolo Vás.

Se systémem Baha se budete moci těšit z různých druhů zvuků, které jste dříve možná slyšeli obtížně – od švitoření ptáků v zahradě a hudby v rádiu po veselou konverzaci u jídelního stolu.


ZKUŠENOSTI UŽIVATELŮ SYSTÉMU BAHA

„Se systémem Baha slyším více zvuků, což mi při hraní na piano velmi pomohlo. Teď slyším mnohem lépe měkké zvuky a zvuky s nízkou frekvencí. A kvalita je výrazně lepší než u sluchové pomůcky pro kostní vedení (kapesní sluchadlo typu Widex, Siemens – pozn. autora), kterou jsem používal předtím.“ Daniel Tan

„To je změna – páni! Kvalita zvuku vytvořeného tímto přístrojem je čistá a moc mi pomáhá i v hlučném prostředí. Systém Baha se používá snadno, že často zapomenu, že ho mám připojený.“ Deug Metz

„Poslouchání mě dřív stálo spoustu energie. se systémem Baha jsou rozhovory ve skupině mnohem jednodušší. Slyším, odkud zvuk přichází, a už se nedívám na nesprávnou osobu. Také slyším všechny ty maličkosti, které ostatní často považují za samozřejmost.“ Vreni Cornelissen

„Hudba a zpěv jsou pro mě velmi důležité. Začal jsem v šesti letech a nyní je mou oblíbenou jazz!“ Arnold Badertscher

„Po vyzkoušení systému Baha jsem se ihned rozhodla, že si ho pořídím. Když mi nasadili Bahu, okamžitě jsem zaznamenala zlepšení sluchu. Také jsem zaznamenala opravdový rozdíl při nakupování. I když je kolem hudba a spousta dalších zvuků, všechno bez problémů slyším. Jsem opravdu šťastná – Baha zlepšila kvalitu mého života.“ Ans de Wetering

„Nijak nepřeháním, když řeknu, že používání systému Baha v posledních několika měsících mi ukázalo, jaký můj život mohl být.“ Jennifer Andrews

PÉČE O SYSTÉM BAHA

Každodenní péče
Aby se předešlo komplikacím, je nutné udržovat pokožku v okolí abutmentu čistou.
Prvních několik týdnů používejte k čištění této oblasti proužek utěrky bez alkoholu. Pak ji můžete začít opatrně čistit kartáčkem, který se dodává se systémem BAHA. Měli byste čistit i vnitřek abutmetu, aby se předešlo nahromadění nečistot. Po vyčištění místo opatrně osušte.
Pokud budete dodržovat tento postup, život se systémem BAHA bude snadný. Nezapomeňte pravidelně navštěvovat svého ušního lékaře, který oblast abutmentu i zvukový procesor zkontroluje.

Obsluha sytému BAHA
Stačí připojit a hotovo!
Váš zvukový procesor BAHA je uzpůsoben k nacvaknutí na abutment. Jednoduše ho mírně šikmo nasaďte, nakloňte a zatlačte na místo. Dejte pozor, abyste nepřichytili vlasy. Chcete-li přístroj zase sundat, vložte pod něj prst a lehce ho odklopte.

Pozor při česání vlasů, můžete hřebínkem o sluchadlo BAHA zavadit a následně spadnout.
Pozor také při oblékání a vysvlékání zejména roláků, svetrů.

Udržování sluchadla BAHA v provozu – baterie.
Baterie se vybíjí, když sluchadlo BAHA vynechává. Obvykle po jednom až dvou týdnech. Baterie se dříve vybíjí v hlasitém prostředí a v zimním období.
Otevřete kryt baterie, baterii vyměňte a kryt znovu zacvakněte do uzavřené polohy.
Baterie pro sluchadlo BAHA – typ 13; 1,4 V (např. Duracell, Rayovac, Panasonic, Energizer)
Cena jedné baterie se pohybuje mezi 15-25 Kč

Ochrana sluchadla BAHA
BAHA není vodotěsné a obsahuje mikroelektronické součástky, takže byste si ho měli před sprchováním nebo koupáním sundat, je rovněž vhodné vyvarovat se vystavování BAHA vysokým teplotám nebo nešetrnému zacházení. BAHA, prosím, nepouštějte ani naházejte na zem…:-D


OTÁZKY A ODPOVĚDI

Mohu si před rozhodnutím sluchadlem BAHA vyzkoušet?
Zcela určitě můžete! Lze ho připojit ke zkušebnímu pásku, zkušebnímu kolíku nebo pásce BAHA Softband, a tak si vyzkoušet BAHA v různých prostředích, např. doma, v práci, atd.


Mohu nosit systém BAHA pořád?
Můžete ho nosit při všech běžných činnostech, ale BAHA byste si měli sundat, když jdete spát, sprchujete se nebo provozujete vodní sporty. Při náročných sportech možná budete muset nosit speciální ochranu


Za jak dlouho po operaci se mohu vrátit do práce?
Domů se budete moci vrátit po krátkém pobytu v nemocnici (cca 3-4 dny). Většina lidí si před návratem k běžným činnostem raději vezme ještě den volna. Ve většině případů se ale můžete vrátit do práce podle rady chirurga.


Potřebují děti se sluchadlem BAHA speciální péči?
Děti, které používají sluchadlo BAHA se musí naučit čistit abutment, stejně jako se naučí čistit si zuby. Sami poznáte, kdy budou připraveny samy převzít odpovědnost za každodenní péči.


Je systém BAHA kompatibilní s mobilními telefony?
Ano, všechny sluchadla BAHA lze používat s GSM nebo jinými mobilními telefony. Nikdy byste ale neměli telefon držet přímo sluchadla BAHA, protože by to mohlo způsobit problémy se zpětnou vazbou (pískání, „vrzání“) Ke zvýšení kvality zvuku při používání běžného telefonu, který je vybaven smyčkou nebo cívkou, lze u všech sluchadel BAHA použít jednotku Telecoil. (viz Příslušenství pro sluchadlo BAHA)


Kolik lidí již získalo systém BAHA?
Sluchadlo BAHA bylo aplikováno více než 45 000 lidí. Někteří z nich nosí sluchadla BAHA již od první uvedení na trh v roce 1977. Za posledních 10 let si léčbu systémem BAHA zvolily tisíce sluchově postižených lidí na celém světě a počet jeho uživatelů rychle roste.

ZÁRUČNÍ DOBY
Implantát BAHA – 2 roky od data operace
Abutment BAHA – 2 roky od data operace

Vlastní sluchadlo BAHA
2 roky od dřívějšího z následujících dat; datum 1. nastavení nebo 3 měsíce po datu expedice společnosti Cochlear

Příslušenství BAHA
90 dnů po uplynutí 2 týdnů po datu expedice společnosti Cochlear


PŘIPOJIŠTĚNÍ
Česká pojišťovna umožňuje pojistit sluchadlo BAHA v rámci individuálního pojištění movité věci.

Použito z oficiální české brožurky od Cochlear (www.cochlear.com)