Cesta za novýma ušima – 3. díl – FINÁLE

autor článku: Zuzana Nováková

Ortopedická protetika Frýdek-Místek, toť místo, kde vznikaly naše nové uši. Naše první setkání s panem Rosickým, vedoucím týmu protetiků, proběhlo již v květnu 2014. Nyní o necelý rok později jsme se sešli znovu – už po odstranění našich starých plastik. Čekala nás několikafázová výroba nových uší. Ujal se nás pan Mario Paravan, jeden ze zkušených členů frýdeckého protetického týmu. Sám se přiznal, že čtyři uši najednou ještě nedělal a že to bude opravdu záhul. Frýdek-Místek jsme navštívily celkem třikrát.

1. návštěva – 18.5.2015 – otisky, výběr tvaru uší, barva
Po zhruba 2 měsících od odstranění starých„uší“ v Ostravě jsme se vydaly do Frýdku-Místku. Na protetice nám pan Paravan nejprve udělal otisky. Tedy na místo, kde pak budou ušní epitézy, nanesl silikon, nechal zaschnout a pak odlepil. Vznikla mu tak přesná předloha pro podklad ušní epitézy. Aby epitéza na kůži po přilepení pevně držela, musí být styčná plocha naprosto totožná. Tento proces se tedy opakoval čtyřikrát – čtyři uši. Po odebrání otisků následovala pro nás nejzajímavější část – vybírání tvaru a velikosti nových uší. Mohly jsme si podle databáze vybrat uši bývalých klientů. Lékařská technika, kterou disponují ve Frýdku-Místku, je schopna udělat přesnou kopii. Vybraný tvar se dá zmenšit, zvětšit nebo upravit proporce dle přání a vizáže klienta.. Je možné si i vybrat ucho kohokoliv ve svém okolí, dokonce i podle nějaké celebrity. Všechno je možné. My s Evou jsme byly skromné a vybraly jsme si uši podle bývalých klientů. Pan Paravan nám pak přinesl ukázat sádrové odlitky těchto uší, abychom si je mohly přiložit k hlavě. Já jsem si nechala tyto uši pouze maličko poupravit (zmenšit lalůček, ohnout blíže k hlavě atd.). Eva si nechávala uši o 5% zmenšovat. Na další návštěvě jsme se mohly těšit už na voskový předtvar našich nových uší :-).

Po operaciE_po_operaci

Foto 1: Zuzka N. po operaci                                                                                                  Foto 2: Eva D. po operaci


3.6.2015 – zkouška voskového předtvaru uší

Po 3 týdnech jsme se opět vydaly na „výlet“ do Frýdku-Místku. Pan Paravan měl dle našich požadavků vytvořené voskové předtvary uší z 3D tiskárny. Hlavní náplní této návštěvy bylo zkouška voskového tvaru přímo na nás. Obě jsme si navzájem mohly říct, co vylepšit. Až když jsme řekly, ano, tohle je ono, takhle to chci, mohl se pan Paravan pustit do výroby samotné epitézy ze silikonu.

 DSC_0068DSC_0065

Foto 3: Zuzka N. – zkouška  uší ve vosku                     Foto 4: Eva D. – zkouška uší ve vosku


24.6.2015 – finální dobarvování uší, převzetí

Při třetí návštěvě (ano, to ježdění do FM bylo velmi náročné a únavné) už byly epitézy hotové. Nemohly jsme se dočkat, až si je vyzkoušíme. Ten pocit, že máte najednou za co si zahrnout vlasy, byl prostě boží :). A ten pocit, že se můžeme nechat zkrášlit náušnicemi, k nezaplacení :).

Na této návštěvě se uši ještě dobarvovaly, aby ladily s naší barvou pleti. To bylo velmi časově náročné, ale pan Paravan stihl všechny čtyři uši za jeden den! I když jsme kvůli tomu musely přijet do FM o den dřív, abychom na klinice byly kolem osmé hodiny ranní. Kolem čtvrté odpoledne už jsme odjížděly s novými oušky a neodolaly jsme ani všemožným selfíčkům. Ale uznejte, stálo to za to.

ZuzkaEva

Foto 5: Zuzka N.                                                                      Foto 6: Eva D.

Technické informace:
Povrch silikonových epitéz je vytvrzen speciální ochrannou vrstvou proti otěru.
Na definované místo se lepí speciální lepidlem, obvykle denně.
Časem se silikonové epitézy opotřebují, proto platí nárok na nové epitézy po 2 letech.
Vše je hrazeno všeobecnou zdravotní pojišťovnou po schválení návrhu.